14–го жовтня у Відні відбувся 13–й Енергетичний День Європейсько-українського енергетичного агенства (ЄУЕА) за участі провідних експертів з ЄІБ, ЄБРР, Секретаріату Енергетичного Співтовариства, UNIDO, GIZ GmbH, інших експертів та представників провідних компаній-виробників ВДЕ.

Фото 13-го Європейсько-українського енергитчного дня. 

Відео події: сесія 1-2, сесія 3-4

Презентації спікерів. 

Цьогорічна тема  13–того  Європейсько-українського енергетичного дня – “Нові реалії в енергетиці: повоєнна відбудова та перспективи енергетичного сектору України”.

UNIDO виступили бронзовим партнером заходу.

Захід був присвячений нагальним питанням і питанням майбутнього енергетичного сектору з фокусом на відновлюваній енергетиці та сталому розвитку. Подія проходила у Відні за участі понад 100 гостей серед яких були представники ключових агенцій, що залучені до роботи над реформами енергетичного сектору, представників Європейської Комісії, Європейського Інвестиційного Банку, Європейського банку реконструкції та розвитку, Міжнародної Фінансової Корпорації, Світового банку, GiZ,  UNIDO, та виробників ВДЕ. 

Серед спікерів участь взяли: заступник міністра енергетики України Ярослав Демченков, член НКРЕКП Олексій Магда, віце-директор департаменту з енергетичних питань Європейської Комісії Метхільд Ворсдорфер, директор Секретаріату Енергетичного Співтовариства Артур Лорковський, голова постійного представництва Європейського Інвестиційного Банку (ЄІБ) Жан-Ерік де Загон, заступник голови Європейського Банку Реконструкції та Розвитку Марк Магалецький, керівник департаменту індустріального розвитку UNIDO Марко Маттеїні, голова «Укренерго» Володимир Кудрицький, та представники провідних компаній-інвесторів у ВДЕ таких як DTEK Renewables, Emergy, Guris та Scatec. Захід було організовано спільно з Торговим відділом Посольства Австрї в Україні в Палаті економіки Австрії.

Відкриваючи першу панельну дискусію, Ярослав Демченков зазначив у своєму виступі, що «останні ракетні обстріли попереднього тижня не були поодиноким ударом по енергосистемі України. Це була атака на енергетичну безпеку європейського континенту. Все що сьогодні відбувається в енергетиці України та ЄС є стрес-тестом на здатність об’єднаної Європи захистити свої цінності і не допустити енергетичної бідності». Також він наголосив, що на тактичному рівні задача міністерства є диверсифікація постачання енергоносіїв і прискорення енергетичного переходу. Водночас мета на стратегічному рівні – посилення європейської енергетичної безпеки, декарбонізація і де-веапонизація енергоресурсів.

Жан-Ерік де Загон у своєму виступі зазначив, що Україна має забезпечити зелений перехід в рамках національного Плану Відновлення України для того, щоб успішно інтегруватися у європейську економіку. Він також підкреслив, що ЄІБ не буде розглядати нові інвестиції у проекти пов’язані з викопними копалинами. ЄІБ має на меті підтримувати проекти з розвитку зеленої енергетики, посилення українських потужностей з передачі електроенергії до ЄС та реконструкцію енергетичної інфраструктури.

Марк Магалецький, заступник керівника ЄБРР в Україні, озвучив наступні пріоритети в роботі ЄБРР: 1) підтримка ліквідності існуючих клієнтів; 2) інвестиції на відновлення енергетичної інфраструктури та підтримку критичних об’єктів інфраструктури; 3) при сприятливому безпековому стані, інвестиції у ВДЕ. Крім того, пріорітетними для ЄБРР є також проекти з розбудови енергосховищ. Наприкінці виступу спікер підкреслив, що ЄБРР підтримував і планує надалі підтримувати Україну.

Виступаючи у другій панельній дискусії, заступник голови правління «Укргазбанку» Родіон Морозов підкреслив, що неможливо відкладати відбудову до повної перемоги. Банк вже працює над підготовкою програм підтримки для тих підприємств, що потребують. У середньостроковій перспективі «Укргазбанк» планує займати суттєву роль у фінансування проектів ВДЕ та ESG.

Також у третій дискусії виступила Ірина Гречана, фінансовий директор «Scatec Україна». Ірина розповіла, що компанія продовжує генерувати 95% від власних потужностей, попри всі виклики, які зараз є на ринку. Більше того, Scatec продовжує співпрацювати з громадами та впроваджувати соціальні та гуманітарні проекти. Норвезька компанія «Scatec» позитивно дивиться на перспективи нових проектів в Україні за умови створення сприятливих умов для інвестицій і залучення інвесторів до дискусій з відповідними міністерствами і регуляторними органами.

Під час четвертої панелі обговорювалися актуальні питання виробників е/е з ВДЕ. Дискусію відкрив Дірк Бушле, заступник директора Секретаріату Енергетичного Співтовариства. Він наголосив що з його точки зору на Україну чекає відродження сектору ВДЕ, так само як і Європу. Відродження ВДЕ має статися не тільки за участі донорів, але і з залученням існуючих гравців сектору і нових інвесторів. Для цього важливо вирішити всі актуальні питання сектору, включаючи боргові зобов’язання, які вже обговорювалися до початку війни. Наступним кроком важливо підготувати регуляторну базу, відповідно до європейських стандартів, включаючи впровадження системи гарантій походження в Україні. Окрім того, важливо планувати впровадження систем зберігання для електроенергії.

Після нього виступив голова правління «Укренерго» Володимир Кудрицький, який зробив наголос на важливості ВДЕ для енергетичного сектору України і важливості створення належного регуляторного середовища в Україні для розвитку сектору. На його думку, сьогоднішня ринкова ціна електроенергії і покращення перетинів з європейською енергосистемою дозволяє прогнозувати пристойні прибутки для інвесторів у ВДЕ.

Старший менеджер ДТЕК ВДЕ з регуляторних питань Ігор Ретівов, також зробив наголос на важливості прозорого регуляторного середовища для розвитку ВДЕ і вдосконалення відповідного законодавства. Ігор підкреслив, що саме від дій держави залежить наскільки швидко інвестори відновлять свої проекти в секторі ВДЕ. «ВДЕ –  вже не тренд, а ідеологія»,- зазначив Ігор.

Спікери Енергетичного Дня також звернули увагу на склад і енергобаланс майбутнього енергетичного сектору України. Декілька спікерів підкреслили необхідність кооперації між донорами, державою і приватним сектором, а також важливість впровадження зеленого переходу під час відновлення. «Кооперація міжнародних партнерів, донорів і приватних інвесторів є надважливим фактором для успішного відновлення і розвитку енергетичного сектору. ЄУЕА вже є певним майданчиком для кооперації інвесторів і ми радо будемо сприяти подальшому посиленню співпраці між приватним сектором, регуляторами і європейськими партнерами»,- зазначила директор ЄУЕА Катерина Полякова. 

Європейсько-український Енергетичний День – щорічна міжнародна енергетична конференція, що об’єднує ключових гравців українського, європейського та міжнародно-урядового секторів; місцевих та міжнародних представників галузі, аналізує та обговорює найбільш актуальні проблеми, що впливають на розвиток сектору енергоефективності (ЕЕ) та відновлюваних джерел енергії (ВДЕ) в Україні в контексті Угоди про асоціацію з ЄС, Паризької угоди та Європейського зеленого курсу.

Створена у 2009 році, ЄУЕА – це незалежна неприбуткова організація, відкрита для всіх учасників ринку енергоефективності та відновлюваної енергетики України, які мають на меті конструктивно співпрацювати  з компаніями-однодумцями. Разом ми прагнемо зробити свій внесок в прозорий розвиток цих ринків, шляхом сприяння справедливому та сталому розвитку бізнесу, підвищенню інформованості громадськості про питання енергетики, а також шляхом впливу на енергетичну політику уряду. Пріоритетними напрямками діяльності ЄУЕА є Енергоефективність  (з підгрупами в секторі будівництва, централізованого теплопостачання, промисловості та енергії з відходів), Біоенергетика (включаючи біомасу та біогаз), Вітрова та Сонячна енергетика, «Розумні Мережі», Проектне фінансування та Договір про Енергетичне Співтовариство.