11 квітня 2023 року, Верховна Рада України схвалила законопроєкт № 8433, що передбачає створення Державного фонду декарбонізації та енергоефективної трансформації.

Законопроєкт, розроблений за участі Мінвідновлення та Держенергоефективності, підтримали  299 народних депутатів України.

Фонд створений за європейським принципом – «забруднювач платить», який відповідно до Регламенту ЄС про управління енергетикою і кліматичними діями передбачає цільове спрямування екологічних податків на енергоефективність та декарбонізацію і застосовується у 21 країні ЄС.

Як підкреслив Віце-прем’єр-міністр Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков, створення відповідного спецфонду позитивно вплине на виконання Національного плану дій з енергоефективності, в тому числі і у реалізації проєктів відбудови, які неможливі без урахування принципів енергоефективності.

Важливо, що новостворений фонд стане дієвим механізмом для реалізації Держенергоефективності, як головним енергоменеджером країни, кроссекторальної політики енергоефективності та декарбонізації на рівні країни, громади, домогосподарства.

«Створивши цей фонд, Україна зробила ще один вагомий крок, що наближає інтеграцію в ЄС та післявоєнну відбудову. Це рішення сприятиме досягненню спільної з ЄС мети – енергонезалежність та безвуглецевий розвиток», – відзначає Голова Держенергоефективності Ганна Замазєєва.

Кошти, які будуть акумулюватися до Державного фонду декарбонізації та енергоефективної трансформації, буде спрямовано виключно на фінансування програм та заходів з енергоефективності, а саме:

  • державних цільових програм у сфері енергоефективності, використання відновлюваних джерел енергії та альтернативних видів палива, декарбонізації;
  • компенсацій, здешевлення кредитів та лізингових зобов’язань, залучених фізичними та юридичними особами на енергоефективні заходи, енергосервіс,  «зелені» проєкти, скорочення викидів СО2;
  • виконання боргових зобов’язань за запозиченнями, отриманими державою на реалізацію інвестиційних проектів у сфері енергоефективності, відновлюваної енергетики, декарбонізації.

«Створення Державного фонду декарбонізації та енергоефективної трансформації – це результат кропіткої роботи багатьох спеціалістів і перший вагомий крок на шляху активізації роботи Держенергоефективності, як головного реалізатора усіх державних політик у сфері енергоефективності», – наголосила Ганна Замазєєва.

«Щиро дякую усім, хто підтримав нашу ідею – створення фонду. Нарешті, в Україні буде постійне джерело коштів для фінансування усіх заходів, які дозволять населенню, бізнесу, місцевій владі впроваджувати енергоефективні заходи та рухатися до енергонезалежності. Заощаджені кошти наша країна зможе спрямувати на свою відбудову, розвиток, покращення соціального добробуту (пенсії, соціальні виплати тощо), а компанії – на підвищення своєї конкурентоздатності», – прокоментувала Ганна Замазєєва.